Szkolenia
System HACCP w branży spożywczej
Terminy
Opis szkolenia
Cele szkolenia
- Zapoznanie się z aktami prawnymi obecnie obowiązującymi w UE i RP określającymi wymagania i procedury niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia.
- Poznanie istoty i zasad systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP.
- Pozyskanie umiejętności przeprowadzania samodzielnej analizy zagrożeń i ryzyka, wyznaczania CCP oraz tworzenia Planu HACCP.
- Nabycie umiejętności w zakresie samodzielnego przygotowania Księgi HACCP i dokumentów systemowych, w tym Procedur, Instrukcji, Kart zapisów
- Uzyskanie Certyfikatu odbycia szkolenia z systemu HACCP.
Program
Program szkolenia
1. Systemy jakości w obrocie żywnością.
2. Co to jest HACCP? Istota systemu.
3. Aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w Polsce i UE
4. Podstawowe wymagania w obszarach praktyk GMP i GHP na podstawie Codex Allimentarius i obowiązujących rozporządzeń prawnych.
5. System HACCP – 12 kroków, 7 zasad – czyli w jaki praktyczny sposób i od czego rozpocząć wdrażanie systemu.
Wykład (możliwość skorzystania z filmu instruktażowego)
6. Część praktyczna opracowywania, tworzenia analiz i dokumentacji systemowej w oparciu o 7 zasad HACCP.
7. Podstawy dotyczące tworzenia dokumentacji w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności.
a. Praktyczne zasady dotyczące tworzenia dokumentacji
b. Skład dokumentacji systemu HACCP
c. Struktura dokumentacji
d. Układ i wygląd Księgi HACCP
e. Procedura, Instrukcja - jakie elementy, wymagania i informacje powinny zawierać
f. Zapisy. Jakich procesów powinny dotyczyć i jakie informacje zawierać.
8. Część praktyczna samodzielnego opracowywania wybranych Procedur, Instrukcji, Zapisów.
9. Najczęstsze problemy przy tworzeniu i nadzorowaniu systemu HACCP.
10. Rola auditów wewnętrznych w prawidłowym funkcjonowaniu systemu.
Organizacja i cena
Czas trwania - 1 dzień
Liczebność grupy - min. 5 osób
Miejsce szkolenia - teren całego kraju do uzgodnienia
Koszt - 900 zł + VAT 23%
Cena nawiera:
Materiały szkoleniowe w formie tradycyjnej, na CD, Certyfikaty, 2 przerwy kawowe, 1 lunche oraz wszelkie inne materiały dodatkowe konieczne do przeprowadzenia efektywnego procesu.
Promocja - Szkolenia otwarte 30% taniej !!! Sprawdź aktualne ceny.
DODATKOWO !!! Na wszystkie szkolenia... 5% zniżki przy płatności 30 dni przed terminem szkolenia, 5% dodatkowo za kolejne osoby z firmy. *promocja dotyczy grup o minimalnej ilości uczestników - 6 osób ...